INDIAN NATIONAL WAR MUSEUM

The Indian National War Museum, a floating simply L shape building is situated on c-hexagon parallel to the site boarder, welcoming a large military parade and people from the great urban axis Rajpath and Indian Gate circle entering a public memorial space where is the  start point of war museum.

Architecture is metaphored to natural resources, consist of atmosphere; sky, air, ground resources; forest, mountain, ocean, food resources and other resources for human basic needs and underground resources; mineral, gold, natural gas and petrol which have been a immediate cause of war.

Sustainable design is applied by planning  the building  layout to get potential of passive energy, and using  innovative technology for energy building and friendly to surrounded environment  become self-sufficient , to be a green space  for the city and community. Integrating with pure magnificence of  vernacular Architecture  showing innovative intellect of ancestors as a weapon protecting  all successors.

 

PROGRAM

Exhibition areas are located on the second floor, divided into three zone, exhibited on  imitated model of geography in Kargil where was the beginning of war occurred at. All exhibition area is free plan, flexible for changes, installed by various digital and electronic techniques  includes hologram and interactive touchscreen projector.

Exhibition 1: Ancient to Mediaval, located at the north, facing great view of Old Delhi city

Exhibition 2: British era, located at the south, facing great view of New Delhi city

Exhibition 3: INDOPAK wars, located at the center, serves as main exhibition hall

All the exhibition are covered with ETFE roof and steel structure be able to be installed materials  causing  clouding  effect, to blend the building  with New Delhi’s  sky and roof scape of  surrounding  historical architecture.

 

At ground floor, there is huge continuous Varandah space, giving a sense of welcoming to visitor, also becoming a recreation space providing public facilities for community such as library, 100 seats auditorium, workshop , including visible restoration labs for edutainment purpose.

LANDSCAPE DESIGN

Green permeable open space which takes 70% of the area is divided to two main parts

1.formal landscape, designed with formality to linked and be harmony with urban landscape of lutyen plan, Tilak Marg Rd. on the east, and Copernicus Marg Rd. on the west.

2.urban forest, education zone where forest’s ecology, water and natural resources are ready to be learnt and experienced. This area is intergraded with grading floor which acts as a water reservoir.

TRAFFIC DESIGN

Replacing Mahatma Jyothi Rao Phule Marg road in the site by constructing the new road to link Copernicus Marg road and Mahatma Jyothi Rao Phule Marg road, right next to nothern boarder of the site, served as public and service access. Together with another road access from Tilak Marg road, both leads to the driveway links to underground parking, available for 600 cars, located directly under the building to make a least interfere to the environments.

Year

Design:           2014

Location

New Delhi, India

Type

Competition

Organizer

Ministry of Defence, Government of India

Area

41,845 sq.m.

Copyright © 2019 | Sook Architects Co., Ltd.