POLYCENTRIC HYBRID HOUSING

Year

2015

Location

Hamburg, Germany

Type

Idea Competition

Organizer

CTRL+SPACE

Polycentric is the interconnected nature of towns or built-up areas where each development is completely self-sufficiency but complementary to one another, such as German’s Polycentric Urban development and Deutsche Fußballnationalmannschaft strategy. Polycentric was applied to building design with various sizes and types of independence spaces that are interconnected with each other to create a friendly and lively neighborhood, such as on ground public (commercial) spaces and vertical hybrid spaces that include living, workspaces and recreation areas and the rooftop garden for open space amenities. The permeable cone-shaped building allows a large open space on the ground level to welcome visitors from Spielbudenplatz and surrounding areas. 


The urban morphology shows the pattern of human settlements in the City of Hamburg has developed organically from village into town
and city. The pattern shows the mixture of buildings, such as residential, commercial, office and religion buildings in various shapes and sizes of urban blocks since the early city formed. 

POLYCENTRIC (UPSIDE DOWN) HOUSING

Polycentric is the interconnected nature of towns or built-up areas where each development is completely self-sufficiency but 
complementary to one another, such as German’s Polycentric Urban development and Deutsche Fußballnationalmannschaft strategy.

SITE PLANNING

The site plan is divided into 5 free-standing buildings, each building is surrounded by open spaces. The two largest open space are located at the corner 
of Spielbudenpl and Taubenstrabe street to welcome people who are passing by Spielbudenplatz(plaza) and the inner courtyard. 

The entrance and underground parking is located on Kastanienallee Street to maximize continuity of the site perimeter and to reduce the 
traffic between the site and Spielbudenplatz. 

GROUND FLOOR PLAN

In order to make a lively neighborhood, the commercial space is located adjacent to the street to create a visually attractive and eye-catching way, in order to draw customers and allow people to do some window shopping, while the private entrance (the private internal vertical circulation), such as elevator and fire staircase are hidden inside the building. 

Despite the active space of Spielbudenplatz, the building has a passive design with friendly and lively retail spaces. The continuous small open spaces and the large trees make the building look like a historical village. The basement is 3.6 meters high, equipped with elevator automated mechanical parking system for two storey car parking, allow for flexibility and multiple use of space.

2nd-3rd FLOOR PLAN

In order to make a lively neighbourhood, the commercial space is located adjacent to the street to Living spaces are wrapped around the core, which various types of residential area on each floor.

4th-5th FLOOR PLAN

The polycentric and central core strategy help reduce the length of the walkway- corridor to the living spaces, make the building as compact as possible and create a large open space between each building. The benefit space from reducing the walkway, can be used as a community gathering or a workshop area. 

6th-7th FLOOR PLAN

Backpacker’s Hostel is located on the 6th floor of the building next to Spielbudenpl street, to allow visitors to enjoy the views of the city from their rooms and the entertainment (music club-bars-restaurant) on 7th floor. The rooftop view on the 8th Floor will certainly take the visitors’ breath away. 

8th-ROOF FLOOR PLAN

Public facilities on the 8th floor includes swimming pool, table tennis, pool room and gathering space, etc. The public facilities are connected to dune shape rooftop which is designed to be a community agriculture and playground spaces.

STRUCTURE

Basement-Ground reinforced concrete -diaphragm wall construction Ground-Roof Steel Structure Composite sandwich floor and wall panels (reclaimed wood) are used in the building construction with a simple monitoring and evaluation applications, and sanitary and insulation system that easy to modify to suit a variety of space usages.

Show More

Copyright © 2019 | Sook Architects Co., Ltd.